De Vicieuze cirkel van Slaapapneu en Overgewicht

Obstructieve slaapapneu (OSA) is een aandoening die wordt gekenmerkt door obstructieve apneus, hypopneus en/of door ontwaking naar aanleiding van ademhalingsinspanning. Dit wordt veroorzaakt door herhaaldelijke blokkering van de bovenste luchtweg tijdens de slaap. Dit is veelal het gevolg van een kleine luchtweg in combinatie met keelholte spieren die de deze tekortkoming niet kunnen compenseren tijdens je slaap, maar wel als je wakker bent

De vicieuze cirkel

Obesitas en OSA zijn vaak nauw met elkaar verbonden. Hoewel slaapapneu ook bij slankere mensen kan voorkomen, is het vooral gebruikelijk bij mensen met overgewicht. Onderzoek toont aan dat maar liefst 90% van de mensen met slaapapneu overgewicht heeft (BMI>25), waarvan de helft ernstig overgewicht (BMI>30).

Visceraal vet en een grotere nekomvang zijn belangrijke factoren die de ernst van slaapapneu beïnvloeden. Bij obesitas hoopt vet zich op rondom de nek, waardoor de bovenste luchtwegen, zoals de keel en de luchtpijp, vernauwen. Deze vernauwing vergroot de kans op slaapapneu aanzienlijk. Onderzoek toont aan dat een gewichtstoename van slechts 10% het risico op OSA zesmaal kan verhogen.

Daarnaast wordt gewichtstoename, obesitas en type II diabetes op verschillende manieren juist bevordert door OSA door de negatieve invloed op de stofwisseling en hormoonbalans. Hierdoor vormen obesitas en slaapapneu een vicieuze cirkel met elkaar. Tijdens een ademstilstand produceert het lichaam veel adrenaline om weer te kunnen ademen. Deze adrenaline stimuleert echter ook de omzetting van koolhydraten in suiker, wat leidt tot een verhoogde insulineproductie en de opslag van suiker als lichaamsvet. Bij mensen met slaapapneu kan dit proces de hele nacht doorgaan. Bovendien veroorzaakt slaapgebrek vaak een constant hongergevoel en een verlangen naar ongezond voedsel, wat verdere gewichtstoename kan veroorzaken.

Door de stijgingen in het percentage van de bevolking met overgewicht of obesitas wordt er daarom veel belang gehecht aan creatieve strategieën om fysieke activiteit te verhogen, eetgewoontes te verbeteren en op andere manieren gewichtsbeheersing te bevorderen.

Naast de mogelijkheid op gewichtstoename zijn een verscheidenheid aan belangrijke gevolgen van OSA, met in vele gevallen nadelige klinische gevolgen. Neem daarom altijd contact op met een behandelend arts als u last heeft van een combinatie van de symptomen welke worden behandeld in de blog: “Hoe herken is Obstructieve Slaapapneu?”.

Conclusie

Deze vicieuze cirkel zorgt ervoor dat Slaapapneu een aandoening is waar niet per definitie één specifieke behandeling goed voor is. Het gaat hierbij vaak om een combinatie van medische behandelingen en bijvoorbeeld: het juiste dieet, slaapgewoontes en levensstijl.

Bekijk Ons Aanbod!

Wil je meer tips en advies om beter om te gaan met slaapapneu en andere slaapproblemen? Bekijk dan ons aanbod en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij het verbeteren van je slaapgewoonten en het bereiken van een rustgevende nachtrust.

Wie wij zijn

Wij zijn De Slaapbibliotheek

Als twee gedreven ondernemers zien wij een wereld waarin slaapproblemen niet alleen worden erkend als een cruciaal aspect van gezondheid, maar ook waar mensen toegang hebben tot effectieve middelen en begeleiding om kwalitatieve slaap te bereiken.

We streven ernaar een leidende rol te spelen in het bevorderen van bewustwording, educatie en innovatieve benaderingen binnen het domein van slaapgezondheid.

Schrijf je nu in voor de Nieuwsbrief!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen over slaapproblemen

Kijk tussen onze artikelen voor jouw benodigde informatie over slaapproblemen

Scroll naar boven